top of page

Open AI's ChatGPT u maloprodaji

Open AI's ChatGPT jedan je od najinovativnijih i najutjecajnijih AI sustava koji su ikada utjecali na maloprodajnu industriju.




Dok se puni učinci ChatGPT-a i drugih generativnih AI tehnologija još uvijek pokazuju, njihov utjecaj na maloprodajnu industriju već je neporeciv. Danas generativna umjetna inteligencija pomaže u donošenju poslovnih odluka koje usmjeravaju poslovanje i otkrivaju nove prilike za rast.


Trgovci na malo koriste generativnu umjetnu inteligenciju za pisanje opisa proizvoda, upravljanje zalihama i pomoć u procesu kupnje. Koristeći obradu prirodnog jezika (NLP), chatbotovi vođeni umjetnom inteligencijom odgovaraju na zahtjeve korisnika u ljudskim interakcijama koje stvaraju personalizirano iskustvo kupnje.


Napomena:

Vjerujemo da je najuzbudljiviji i najutjecajniji "segment" umjetne inteligencije njegova sposobnost da omogući hiperpersonalizaciju. U nastavku ćemo detaljnije istražiti taj aspekt nakon što se dotaknemo nekoliko drugih prodajnih prednosti koje AI sada pruža.


Prediktivna analitika—Algoritmi umjetne inteligencije točno predviđaju buduću potražnju za određenim proizvodima analizirajući goleme količine podataka—od prošlih prodaja, ponašanja kupaca i vanjskih čimbenika kao što su vremenski obrasci—koji trgovcima omogućuju optimiziranje razina zaliha, izbjegavanje prevelikih zaliha, bolje ispunjavanje potražnje kupaca, i smanjiti otpad, što je vrlo korisno za postizanje vaših ciljeva smanjenja ugljika.

Optimizacija cijena—Algoritmi umjetne inteligencije analiziraju tržišne podatke, povijesne podatke o prodaji i još mnogo toga u stvarnom vremenu kako bi dinamički optimizirali strategije cijena za odgovor na rastuću potražnju i ponudu, konkurentske cijene i još mnogo toga.

Chatbotovi i virtualni pomoćnici—chatbotovi i virtualni pomoćnici pokretani umjetnom inteligencijom pružaju personaliziranu korisničku podršku od odgovaranja na upite o proizvodima i pružanja prilagođenih preporuka do dovršetka kupnje. Ovi dodaci smanjuju opterećenje timova korisničke službe, potiču prodaju i mogu poboljšati korisničko iskustvo.

Optimizacija lanca opskrbe—Praćenjem operacija lanca opskrbe, analizom podataka iz više izvora, identificiranjem uskih grla i neučinkovitosti te preporukom poboljšanja procesa, sustavi upravljanja lancem opskrbe pokretani umjetnom inteligencijom omogućuju trgovcima da smanje troškove i poboljšaju učinkovitost.

Automatizirano upravljanje zalihama—algoritmi umjetne inteligencije prate i analiziraju razine zaliha i podatke o prodaji u stvarnom vremenu, identificirajući proizvode koji se brzo i sporo kreću, predviđaju potražnju, preporučuju rasporede nadopunjavanja, automatski naručuju potrebne zalihe—čak i korištenjem pametnih polica za postizanje svega ovoga. Trgovci na malo izbjegavaju zalihe, čime se izbjegava gubitak prodaje i smanjuje otpad.

Otkrivanje prijevare—AI ima jedinstvenu poziciju da pretraži goleme količine podataka o klijentima u potrazi za uzorcima koji ukazuju na lažnu aktivnost. Ova mogućnost uvelike doprinosi smanjenju financijskih gubitaka i promicanju povjerenja kupaca.

Proširena stvarnost (AR)—Aplikacije AR olakšavaju angažiranje kupaca i olakšavaju njihove odluke o kupnji omogućujući kupcima da vizualiziraju proizvode u stvarnom okruženju—mogu čak isprobati (ili isprobati) proizvode virtualno prije kupnje .

Hiperpersonalizacija—Pogledajte dolje.



ChatGPT u maloprodaji: dobro ....

Evo osam načina na koje ChatGPT pozitivno utječe na segment maloprodajnih operacija. (Naravno, ChatGPT ima i svojih slabosti i mana; neke od njih opisujemo na kraju članka.)


1.ChatGPT potiče istraživanje tržišta maloprodaje uz dublju analizu podataka

2.ChatGPT ima nevjerojatan potencijal za poboljšanje istraživanja tržišta. Analizira podatke o kupcima i pruža bolje razumijevanje potreba, preferencija i ponašanja kupaca. Maloprodajni uvidi ChatGPT-a postavljaju temelje za učinkovitu marketinšku strategiju.


3.ChatGPT pomaže trgovcima u pronalaženju brzih odgovora na kritična pitanja kao što su:

-Koji su proizvodi ili usluge koji se najviše traže?

-Koji je marketinški kanal najučinkovitiji za prodaju određenog proizvoda ili usluge?

-Koji čimbenici potiču lojalnost kupaca?

-Za koje demografske skupine postoji najveća vjerojatnost konverzije?

-ChatGPT također provodi ankete i prikuplja povratne informacije kupaca kako bi bolje identificirao bolne točke kupaca i njihova stajališta o izvedbi proizvoda.


4.ChatGPT podržava maloprodajne marketinške i prodajne timove za bolju izgradnju robne marke

Maloprodajni marketinški i prodajni timovi koriste ChatGPT za izradu personaliziranih strategija i usluga koje grade svijest o robnoj marki i povećavaju krajnji rezultat.

5.ChatGPT već daje značajan doprinos maloprodaji tako što:

-Slanje personaliziranih poruka za promicanje proizvoda i usluga

-Pomaganje prodajnim predstavnicima odgovarajući na često postavljana pitanja

-Integriranje programa vjernosti za pomoć korisnicima u praćenju bodova i traženju nagrada

-Povećanje konverzija rasprodaje i unakrsne prodaje

-Automatiziranje poruka praćenja i uključivanja

-ChatGPT u Retail upotpunjuje sa personaliziranim preporukama

Budući da moderni kupac vlada tržištem—zahtijeva vrhunsku kvalitetu proizvoda i agilnost usluge—jedini način da ih zadovoljite i ostanete ispred svoje konkurencije jest da se usredotočite na isporuku vrijednosti.


6.ChatGPT analizira podatke maloprodajnih kupaca kako bi stvorio i čak isporučio hiperpersonalizirane preporuke potencijalnim kupcima. Usklađuje ponude i prijedloge s poviješću kupnje i preferencijama kupaca, pomažući im pronaći pravi proizvod na temelju specifičnih čimbenika kao što su marka, veličina, boja i stil.


7.ChatGPT poboljšava maloprodajnu korisničku uslugu

Nećete pobijediti u tržišnim bitkama osim ako vaša postprodajna usluga nije munjevita i na mjestu. ChatGPT se integrira s korisničkom službom kako bi pružio brze i točne odgovore 24/7 na načine kao što su:

-Generiranje trenutnih ljudskih odgovora korištenjem snage NLP-a

Razgovarajte s vašim klijentima poput predstavnika servisa, dajte informacije u stvarnom vremenu o detaljima narudžbe, podacima o otpremi, statusu povrata, procijenjenoj isporuci itd.

-Služi višejezičnoj bazi klijenata putem svojih mogućnosti prevođenja jezika

-ChatGPT Better angažira maloprodajne kupce

Stalno angažiranje kupaca u višekanalnom svijetu je naporan zadatak. Od e-pošte do live chatova i društvenih medija, ChatGPT se bavi svim vrstama angažmana maloprodajnih kupaca. Bot odgovara na pitanja na više jezika, fino podešavajući svaki odgovor kako bi odgovarao glasu i tonu vaše marke. Automatizira vrijeme odgovora i generira teške e-poruke. Trgovci ga također koriste za organiziranje svjedočanstava, poboljšanje odredišnih stranica i izvlačenje uvida iz društvenih medija.


8.ChatGPT otkriva prijevare kako bi spriječio gubitke, zaštitio klijente i izgradio povjerenje

Uspon e-trgovine otvara mnoštvo prilika za prevarante, kao i za trgovce. Većina trenutačnih alata za ublažavanje ovih prijevara - nedopuštene transakcije, garderoba, prijevare s računima i više - skupi su, podložni pogreškama i oduzimaju puno vremena.


ChatGPT brzo analizira kolosalne maloprodajne skupove podataka. Identificira sumnjive kupnje, kupnje visoke vrijednosti s različitih kartica i više narudžbi s iste adrese. Uči iz prethodnih prijevara, oblikuje obrasce i umanjuje rizike.


ChatGPT učinkovito upravlja zamjenama i povratima maloprodajnih narudžbi

ChatGPT vodi maloprodajne kupce korak po korak kroz proces povrata/razmjene. Pruža 24/7 podršku u stvarnom vremenu, omogućujući vašim predstavnicima servisa da poduzmu druge složene probleme dok odgovara na česte upite vezane uz povrat kao što su:


Koji su predmeti prihvatljivi za povrat/razmjenu?

Kako mogu pokrenuti postupak povrata?

Koliko je vremena potrebno da se povrat novca primijeni?

ChatGPT smanjuje maloprodajne troškove i povećava prodaju

Nije tajna da automatizacija koju pokreće umjetna inteligencija stvara značajne uštede u maloprodaji. Uklanja ljudske pogreške (koje se često pretvaraju u skupe probleme), smanjuje troškove obuke osoblja i programa nadogradnje i više. ChatGPT također daje prilagođene preporuke za povećanje vaših konverzija u prodaji i unakrsnoj prodaji.


ChatGPT u maloprodaji: Nije baš dobro....

Međutim, kao i svaka druga tehnologija, bila ona u nastajanju ili etablirana, ChatGPT ima slabosti—nisu sve otkrivene.


Ograničeno znanje i halucinacije

Znanje ChatGPT-a ograničeno je na podatke o obuci; loš ili nepotpun unos uzrokovat će probleme. Iako se tehnologija brzo poboljšava, ChatGPT još uvijek povremeno "halucinira", iznoseći lažne informacije i koristeći duboko pogrešnu logiku.


Obavezno provjerite njegove odgovore prije donošenja kritičnih odluka.


Ograničenja jezičnog modela

Razgovori i interakcije s kupcima u stilu pitanja i odgovora najistaknutije su ChatGPT-ove maloprodajne aplikacije. Bot prevodi odgovore, odgovarajući korisnicima na njihovom odabranom jeziku.


Međutim, generativna umjetna inteligencija ima ograničen osjećaj za kontekst i ako su interakcije preduge, može zaboraviti prethodne dijelove.


Kao što je gore navedeno, ChatGPT je dobar onoliko koliko je dobar njegov skup podataka za obuku. Ako je, na primjer, alat uvježban na predrasudama i pristranim informacijama, njegovi će odgovori to odražavati.


A budući da nije čovjek, može pokvariti razgovor koji uključuje ironiju ili sarkazam, ili određeni kontekst i kulturne reference. Također se muči pri hvatanju jezičnih nijansi. Ako vaši klijenti koriste sleng ili idiome, izgledi su da će dobiti odgovor koji nije očekivan.


Budite oprezni, posebno ako se vaša baza korisnika proteže na više regija i jezika - bot nema jednako sveobuhvatno razumijevanje svih dijalekata i naglasaka.


Privatnost i sigurnost podataka

ChatGPT može pohranjivati informacije i tako ih potencijalno izložiti drugima, stoga morate zaštititi svoje podatke (i svoje klijente). Općenito, morate biti sigurni da je vaša iteracija tehnologije apsolutno zakopčana. Vaši klijenti dijele osobne podatke—kao što su bankovni podaci, adrese i kontakti—za koje morate osigurati da nikad ne završe negdje gdje ne bi trebali.


(Izvor:retailinsight,2023)

8 views0 comments
bottom of page